Kokain og Stofmisbrug
Kokain
Kokain udvindes fra kokaplantens blade, der stammer fra Sydamerika. De oprindelige sydamerikanske indianere tyggede cocablade for at modvirke træthed og højdesyge. Der findes flere varianter af kokain, herunder ‘crack’ og ‘freebase’. Fremstillingsprocessen involverer forskellige kemikalier.
Kokain er et centralstimulerende stof. Fremstillingen involverer flere kemiske processer, der omdanner bladene til et hvidt pulver. Kokain, også kendt som coke, er stærkt vanedannende. Langvarig brug kan resultere i depression, angst og psykoser.
Hvordan fungerer kokain?
Kokain giver en kort, intens rus, der minder om amfetaminens effekter. Det er et yderst afhængighedsskabende stof. Kokain stimulerer centralnervesystemet, hvilket øger puls og vejrtrækning samt blodtryk og kropstemperatur. Brugeren føler sig energisk, opstemt og selvsikker. Sult, tørst og træthed mærkes ikke. Efter en lille time kan en nedtur indtræde, hvor man bliver udmattet, irritabel, nervøs, rastløs, indadvendt, nedtrykt og oplever en stærk trang til mere kokain. Dette kan føre til hyppig indtagelse, hvilket øger risikoen for alvorlige forgiftninger.
Stigende antal danskere bruger kokain
Kokain er nu langt mere udbredt i nattelivet end tidligere.
Det er samtidig blevet mere socialt accepteret at bruge kokain, og det anses ikke længere for at være lige så farligt som før. Derfor er mange af de “nye” kokainbrugere ressourcestærke individer med både familie og job.
Både de berørte og deres pårørende kan have svært ved at erkende alvoren af et kokainmisbrug i tide. For at hjælpe har vi udarbejdet en liste over typiske tegn og symptomer på kokainmisbrug samt bivirkninger ved brug af kokain.
Tegn og symptomer på kokainmisbrug
Indtagelse af kokain kan medføre alvorlige negative konsekvenser. Disse symptomer kan opstå selv ved brug i weekenderne.
De fleste, der misbruger kokain, gør det kun i weekenderne. Kokain påvirker hjernen så kraftigt, at selv et lille forbrug kan medføre mange negative konsekvenser og problemer.
De mest almindelige fysiske og psykiske tegn og symptomer ved kokainbrug:
- Søvnproblemer og søvnløshed
- Rennende næse, næseblod og eksem omkring næsen
- Blokeret næse
- Reduceret appetit
- Ligegyldighed
- Depression
- Angst og paranoia
- Vrangforestillinger
- Mistro til andre
- Manglende sexlyst og erektil dysfunktion
- Uerfarenhed, kort temperament og til tider voldelig opførsel
- Hurtig tale
- Irritation
En person afhængig af kokain vil ofte opleve en intens trang til at tage stoffet gentagne gange for at genskabe følelsen af eufori. Denne trang forekommer ikke nødvendigvis dagligt, men kan opstå i perioder.
En person med psykisk afhængighed kan udvise adfærdsændringer som:
- Uventede humørsvingninger
- Utilstrækkelig kommunikation om daglige aktiviteter
- Tilbøjelighed til øget introversion
- Et uforholdsmæssigt stort forbrug, der ikke kan begrundes.
Gradvis har man fokuseret sine aktiviteter på kokain og omgiver sig primært med andre, der også har kokain som en central del af deres liv.
Bivirkninger ved kokain – nedtur dagen derpå
De psykiske bivirkninger ved kokain er markante. Indtagelse af kokain dræner ens energi og mentale overskud, hvilket resulterer i en mærkbar mangel i dagligdagen, især dagen derpå.
Mange kokainbrugere oplever en “nedtur” dagen efter en fest med kokain. Symptomerne kan inkludere rastløshed, irritabilitet, opfarende adfærd og træthed. Man føler sig generelt uoplagt og i dårligt humør. I værre tilfælde kan symptomerne udvikle sig til angst og paranoia.
Nedturen kan på mange måder sammenlignes med tømmermænd, men den er langt mere intens. Når man er totalt energiforladt og føler sig skidt tilpas efter at have indtaget for meget kokain, kan fristelsen til at tage en ny bane for at undgå ubehaget være stor. Dette kan føre til, at kokain bliver en del af hverdagen i stedet for blot et feststof.
Andre bivirkninger ved kokainbrug
Kokain kan også medføre andre alvorlige bivirkninger, som kan opstå allerede ved første brug!
Indtager man store mængder kokain på én gang eller i hurtig rækkefølge, kan det føre til en kokainoverdosis. En kokainoverdosis er ekstremt alvorlig og kan have livstruende konsekvenser.
Ved langvarig brug af kokain kan man blive mere følsom over for stoffets ubehagelige virkninger, hvilket kan føre til kramper og uregelmæssig hjerterytme.
Den dødelige dosis er normalt omkring 1,2 gram, men dødsfald er blevet rapporteret ved så lidt som 25 mg. Dette er kun en smule højere end den sædvanlige dosis ved indtagelse af en bane.
Overlever du en kokainoverdosis, kan det ofte påvirke kroppens vitale funktioner.
Hvornår bliver man afhængig af kokain?
Tegn og symptomer på stofindtagelse, misbrug og afhængighed kan omfatte:
- Du føler behov for stoffet regelmæssigt, især i specifikke situationer og perioder
- Du sikrer altid, at stoffet er let tilgængeligt eller hurtigt kan anskaffes (dealere er gemt på mobilen)
- Du har haft flere mislykkede forsøg på at stoppe med at tage stoffet
- Du udfører handlinger, du normalt ikke ville overveje for at anskaffe, indtage og bruge kokain
- Du føler, at du har behov for stoffet for at håndtere specifikke udfordringer, situationer eller perioder
- Du kører bil eller udfører andre handlinger, der udsætter dig selv eller andre for fare på grund af stoffets påvirkning
- En person med kokain- eller stofmisbrug vil ofte forsøge at skjule deres afhængighed for venner og familie
Kokainforgiftning:
Ved en kokainforgiftning kan kroppen reagere på mange forskellige måder.
Symptomer på kokainforgiftning omfatter intens rastløshed, udvidede pupiller, høj puls, hurtig vejrtrækning og pludselig temperaturstigning. Der kan også forekomme kramper og bevidstløshed.
Risikoen for forgiftning øges ved høje doser og gentagen brug af kokain. Kokain kan forårsage dødelig forgiftning med kramper, åndedrætsstop eller hjertesvigt.
Kokainpsykose:
Kokain påvirker i høj grad hjernens funktioner.
Langvarig brug af kokain kan medføre risiko for kokainpsykose, kendetegnet ved vrangforestillinger (paranoia og forfølgelsesvanvid), hallucinationer, angst og andre symptomer.
En kokainpsykose opstår efter længere tids brug af kokain, hvilket påvirker hjernen og fører til udviklingen af en psykose. En kokainpsykose varer typisk i flere uger og kræver psykiatrisk behandling.
Kokain i kombination med andre stoffer
Mange brugere udvikler sideløbende brug af beroligende stoffer for at mindske de skadelige virkninger af kokain på kroppen. De store humørsvingninger frister dem til at dæmpe nedturens angst og uro med midler som alkohol, benzodiazepiner, heroin eller lignende, hvilket ofte fører til blandingsbrug. Det er også almindeligt, at kokain indtages sammen med alkohol, enten for at mindske den sløvende følelse af beruselse eller for at intensivere kokainrusen.
Alkohol og kokain virker modsat hinanden og skaber en uforudsigelig rus, der kan føre til alkoholforgiftning. Kombinationen af kokain og alkohol er farlig, da de sammen får kroppen til at producere et stof, som øger risikoen for hjerteproblemer. Høje doser af kokain kan, selv ved første indtagelse, øge kroppens temperatur så meget, at det kan forårsage kramper og hjertesvigt. Denne risiko øges markant, hvis andre stimulanser indtages samtidig med kokain.
Behandling af kokainmisbrug
Er du fanget i et kokainmisbrug og oplever nogle af de mange bivirkninger? Der er en vej ud. Du kan få hjælp gennem en behandling, der kan støtte dig i at overvinde kokainmisbruget.